Toeval of voorbestemd?

IMG_0345

Van de week ging ik naar de schouwburg met mijn zus. Een prachtige dansvoorstelling in het vooruitzicht. Een zaal vol mensen. Hoeveel mensen zouden er in de zaal kunnen zitten? Toch zeker een paar honderd. Toen de voorstelling bijna ging starten, waren er nog twee plaatsen naast ons, midden in de rij, vrij. Zou daar nog iemand komen zitten? Vlak voor aanvang kwamen er twee mensen binnen. En wat schetst mijn verbazing!. Een directe collega schuift op de stoel naast mij. Toeval dat ze naar dezelfde voorstelling gaat? Toeval dat ze dan ook nog naast me blijkt te zitten? Is dit toeval? Is dit een teken? Of is het voorbestemd?

 

Een aantal jaren geleden had ik dit aan het toeval verweten. Nu zeg ik duidelijk, dit is een teken. Een teken vanuit de fascinerende, complexe maar o zo mooi verweven en prachtige wereld waarin we leven. Niets is immers toeval in het leven. Alles is verbonden en verweven met elkaar. Alles wat er gebeurt heeft een reden.

Het feit dat een gehandicapt meisje die ik ooit in mijn dagbestedingsgroep had haar prothese niet meer aan kon omdat ze deze niet meer paste. Dat een afspraak met de specialist zo moeilijk te maken was. De vrees was dat ze daardoor een nog veel krommere rug zou krijgen door haar scoliose. Een half jaar later overlijdt zij. Het laatste half jaar heeft zij dus geen geplaag meer hoeven ondergaan van het omdoen van haar prothese. Zij heeft kunnen genieten van de vrijheid in bewegen van haar lichaam. Geen toeval, de magie en voorbestemming van het leven bepaalt.

Een ander voorbeeld. Ik werkte binnen een woongroep maar voelde me op mijn woon- en werkplek niet gelukkig. Op een dag komen al mijn verdrietige emoties er op mijn werk uit. Ik ga die dag eerder van mijn werk naar huis. Verdrietig en vol ellende zit ik, eerder als gepland die dag, alleen thuis. Dan gaat de telefoon. Mijn vroegere stagebegeleidster belt me op en vraagt of ik interesse heb in een werkplek op mijn oude stageplek. Toeval of voorbestemming? Voor mij was dat laatste zeker het geval. Ik heb mijn werk opgezegd, ben verhuisd en heb de draad weer op kunnen pakken. Het moest zo gaan in mijn leven.

Een andere gebeurtenis. Mijn vader die echt veel te vroeg komt te overlijden. Wat een verdriet op dat moment. Mijn papa in de bloei van zijn leven die zijn kinderen niet volwassen heeft mogen zien worden en geen kleinkinderen heeft mogen aanschouwen. Zitten daar tekens achter? Zit daar magie en voorbestemming achter? Misschien geen tekens en is magie het verkeerde woord. Maar dat het voorbestemming is en zeker de ingenieusheid van het leven inzichtelijk maakt, wordt me steeds meer duidelijk. Zijn overlijden heeft namelijk, hoe gek het ook klinkt, uiteindelijk na al het verdriet ook heel veel gegeven. Mijn moeder die zich is gaan ontwikkelen tot een sterke en zelfstandige vrouw. En ik heb veel levenservaring gekregen. Diepe dalen ervaren in de verwerking van het verdriet maar tenslotte ook inzichten. Inzichten die ik nu, na zoveel jaren ben gaan ontdekken. Mijn taak om ze in te zetten en ze door te geven aan anderen.

En die collega in de schouwburg van de week? Wat voor voorbestemming zat daar in? Ik weet het nog niet. Soms zijn voorbestemmingen en de magie van het leven niet direct inzichtelijk. Soms is het een ontdekkingsreis waarin je af en toe direct het kadootje van de voorbestemming en de magie mag inzien, soms duurt het een poosje voordat het kadootje zich opent en soms komt het niet. De wereld en het leven blijven immers een ontdekkingsreis die mooi, verrassend, pijnlijk, confronterend, mysterieus maar zeker voorbestemd is!

17 januari 2016

 

1 Comment on “Toeval of voorbestemd?

  1. Voorbestemd is het zeker dat jij met yoga en energetische therapie aan de gang bent.
    Ik merk dat het je energie geeft en weet, dat je andere mensen hiermee ook kunt helpen en ondersteunen.
    Je mag en kan hier met recht trots op zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *